Verhaal van de eigenaars van de Astréa 42 – Orinoco Too

Als bestaande klant van Marina Yachting Center besloten we onze monohull, een JEANNEAU Sun Odyssey 409 te verkopen en een Hélia 44 te bestellen. Een paar maanden later lanceerde Fountaine Pajot de Astrea 42 en we waren dol op het ontwerp. We zagen alle goede recensies, dus vroegen we Fountaine Pajot of we weer van boot konden wisselen en in plaats daarvan een Astrea 42 konden nemen en ze waren het daarmee eens. We hielden van het strakke ontwerp van deze nieuwe Fountaine Pajot. Ook hebben ze technische voordelen en zijn ze ontworpen voor eigenaars die zelf zonder betaalde bemanning zeilen. We wonen op onze boot, dus dat is het belangrijkste punt.”

Terwijl Viviane een kortlopend contract had in Brazilië, begon Luc een reeks verbeteringen en aanpassingen aan de boot te organiseren met behulp van after-sales servicespecialisten in de buurt van de scheepswerf van La Rochelle. “We hebben al het LPG aan boord verwijderd – alles moest elektrisch”, legt hij uit. “Vervolgens hebben we de batterijen vervangen door lithium-ionbatterijen. We hebben geen generator besteld, maar een alternatorsysteem geïntegreerd in de boot.
Afbeelding
De eerste challenge

De eerste reis van Orinoco Too over de Golf van Biskaje was een openbaring voor Luc, die de reis alleen ondernam – in november. “Ik bevond me alleen in een wind van 55 knopen, ook al had ik nog nooit op een catamaran gevaren”, herinnert hij zich met trillende stem. “Toen ik na drie weken in Lissabon aankwam, besefte ik dat ik het zwakke punt was, en niet de boot – de boot was prima!

Deze angsten zijn nu al lang vergeten en er zijn 22.000 zeemijlen afgelegd. Het echtpaar zwierf tijdens de pandemie door het Caribisch gebied en liet een plan varen om Panama over te steken om in 2020 Frans-Polynesië te bereiken. Daar vonden ze opnieuw een sprankje hoop. “We hebben het programma helemaal laten vallen en het was erg leuk”, vertelt Viviane enthousiast. “Hierdoor konden we de beste plaatsen ontdekken die we bezochten. Bonaire bijvoorbeeld. We waren niet van plan om te gaan, maar we brachten vijf maanden door met duiken en kitesurfen in afwachting van Covid en het orkaanseizoen.

Aankomst in de Stille Oceaan
Vervolgens staken ze Panama over, maar opnieuw moest het plan worden aangepast. Frans-Polynesië was nog gesloten en er stond voor de zomer een familiebruiloft gepland in Seattle. In hun nieuwe geest van improvisatie zetten ze koers naar Hawaï als onderdeel van een continentale haarspeldbocht om de wind te volgen tot aan de Canadese grens. Hawaii was spectaculair, maar kostte volgens het stel veel moeite. Op Hawaï word je letterlijk beschouwd als een ‘buitenlander die op doorreis is’ en er zijn maar weinig plekken in de jachthavens”, legt Viviane uit. “De eilanden waren prachtig, maar het was echt een hoofdpijndossier. »
Afbeelding
Afbeelding
De schoonheid van Noord-Amerika

Ze liepen het risico in de problemen te komen als ze weer tegen de wind in richting Seattle gingen, maar hielden een veilige koers dankzij advies van Chris Parker in Florida. Ze hadden in het zicht van de kust geen brandstof meer en moesten de tender gebruiken om Orinoco Too de laatste kilometers te slepen. Maar wat een genot in perspectief! “British Columbia is een hoogtepunt”, zegt Viviane. “Het is een cruiseplek waar wij Europeanen niets van weten. Toen besloten we Alaska te bezoeken en voor ons is het de beste ervaring die we tot nu toe hebben gehad. Glacier Bay ontdekken met je eigen boot is een droom die uitkomt. Het is enorm en de gletsjers stromen rechtstreeks de baai in. De dieren waren geweldig! We hoorden wat krakende geluiden voordat we een grizzlybeer zagen duiken naar mosselen en deze openmaakten. We zagen een Amerikaanse zeearend naar de kant van de kust fladderen voordat we merkten dat hij een zeehond naar de kust sleepte. Er zijn overal zeeotters – we voelden ons net David Attenborough!”

De sfeer in Alaska is meer ontspannen dan in British Columbia, waar er meer beperkingen gelden op het gebied van vissen en landen. Maar beide vaargebieden bieden lange, beschutte stukken langs een binnenkanaal, en het is gemakkelijk om een ​​rustig plekje voor de nacht te vinden.

Terug in Mexico
Terug in Mexico, na een reis langs de westkust van Amerika, bereidt het stel zich eindelijk voor om hun droom waar te maken in Frans-Polynesië. Ze zijn in Puerto Escondido bezig met de laatste voorbereidingen voor de oversteek van 3.000 zeemijl naar Nuka Hiva. Belgische chocolade staat bovenaan de lijst met lekkernijen, maar ze hebben veel meer keuze op de Astrea dan op de monohull.

Naast de restauratie profiteerde het echtpaar van hun verblijf aan land om bepaalde controlelijnen van de catamaran te verfijnen. Aan de bestaande asymmetrische spinnaker en de enorme Parasailor (die ze de Jurassic Butterfly noemen en wiens kracht ze een beetje vrezen) hebben ze een Code Zero toegevoegd. Dankzij de toevoeging van een aantal blokken en blockers keren alle lijnen van deze zeilen nu terug naar de cockpit. “Luc heeft hier in Ensenada een kapmes gekocht”, zegt Viviane lachend. “Ik dacht dat het voor het snijden van kokosnoten was, maar eigenlijk was het voor het verwijderen van de masttop om de katrollen te installeren!

Voor de eerste keer zal Orinoco Too voor de lange overtocht vergezeld worden door een monohull van 60 voet. De hoge gemiddelde snelheid van de Astrea 42 (meer dan 6 knopen) betekent dat ze waarschijnlijk niet lang in visueel contact zullen blijven, maar het is nog steeds een troost. “We wachten nu op een weervenster”, legt Viviane uit. “Wij vertrekken graag bij volle maan, dat maakt het makkelijker om te vertrekken.”

-Luc en Viviane hebben hun reizen in beeld omgezet, wat hen de categorie “Vrijheid en Avontuur” opleverde van de beroemde jaarlijkse wedstrijd georganiseerd door Fountaine-Pajot. Ga voor meer informatie naar sociale netwerken met de hashtag #MyBoatAndI2023 en naar de website van Luc en Viviane: orinocotoo.com.
Afbeelding